Σύγκλειση ανοιχτού ωοειδούς τρήματος (PFO)
10/10/2021: Επιτυχής διακαθετηριακή σύγκλειση ανοιχτού ωοειδούς τρήματος (PFO) με συσκευή Amplatzer 25/25mm σε ασθενή 63 ετών με πολλαπλά ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, υπό αντιαιμοπεταλιακή αγωγή.
Ανοιχτό ωοειδές τρήμα
Το ανοιχτό ωοειδές τρήμα είναι μία επικοινωνία μεταξύ του δεξιού και αριστερού κόλπου της καρδιάς, που φυσιολογικά χωρίζονται από το μεσοκολπικό διάφραγμα.
Το ωοειδές τρήμα κλείνει φυσιολογικά μετά την γέννηση, αλλά σε ένα ποσοστό 10%-15% των ατόμων διατηρείται ένα μικρό «τούνελ» επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο «πέταλα».
Ασθενείς με ανοιχτό ωοειδές τρήμα έχει διαπιστωθεί ότι έχουν υψηλό ποσοστό αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Αναφερόμαστε σε “κρυπτογενή εγκεφαλικά” όταν από τον κλινικο-εργαστηριακό έλεγχο δεν αναυρίσκεται κάποια αιτία παρά μόνον η ύπαρξη του ανοιχτού ωοειδούς τρήματος που μπορεί να οδηγήσει σε παράδοξη εμβολή.
Πρόσφατες διεθνείς μελέτες έδειξαν ξεκάθαρα ότι η σύγκλειση του ανοιχτού τρήματος σε νεαρούς ασθενείς με κρυπτογενή εγκεφαλικά επεισόδια, προστατεύει από το επόμενο εγκεφαλικό, σε ποσοστό 80%.
Η επέμβαση γίνεται διαδερμικά με τοπική νάρκωση. Ο μικροκαθετήρας από τον οποίο διέρχονται τα εργαλεία, φθάνει δια μέσου της μηριαίας φλέβας στο ανοιχτό ωοειδές τρήμα, υπο την καθοδήγηση του διοισοφάγειου υπερήχου.
Στο σημείο τοποθετείται μια συσκευή που μοιάζει με ομπρελίτσα η οποία φέρει δύο δίσκους.
Ο ένας τοποθετείται από την αριστερή πλευρά και ο άλλος από τη δεξιά, επιτυγχάνοντας το άμεσο σφράγισμα της επικοινωνίας.
Η νοσηλεία του ασθενούς δεν ξεπερνά συνήθως την μία ημέρα.