Αλήθεια, μπορεί να "ραγίσει" η καρδιά σου;

Οι ερευνητές, τα τελευταία χρόνια, επιβεβαίωσαν αυτό που υποτεύονταν αρκετοί, δηλαδή ότι το υπερβολικό stress μπορεί να "σπάσει" την καρδιά! Και καθώς αναζητούν ολοένα και περισσότερα στοιχεία για αυτή την σπάνια πάθηση, διαπιστώνουν ότι τα αίτια είναι πολλά περισσότερα..

Η φαρμακευτική αγωγή, η ανεργία, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και άλλα συνταρακτικά γεγονότα που προκαλούν "πίεση" και ψυχική φόρτιση στον άνθρωπο συνδέονται με την πάθηση αυτή.

Η πάθηση της "σπασμένης καρδιάς", ιατρικώς γνωστή ως takotsubo καρδιομυοπάθεια, συνήθως εμφανίζεται στις γυναίκες.

Τα συμπτώματα της μοιάζουν με αυτά της καρδιακής προσβολής, όπως έντονος πόνος στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. Αδιαθεσία, εμετοί και ταχυπαλμία μπορεί επίσης να εμφανισθούν. Ωστόσο, 95% των πάσχοντων φαίνεται να επανέρχονται μέσα σε 1-2 μήνες.

 

 

 

Τί σημαίνει ότι "σπάει η καρδιά";

 

Ουσιαστικά, η κύρια περιοχή άντλησης δηλαδή η αριστερή κοιλία εξασθενεί οδηγώντας σε πόνο και δύσπνοια.
Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και προσωρινή, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει επιπλοκές, παρόμοιες με εκείνες μετά απο καρδιακή προσβολή.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι προκαλείται απο υπερέκκριση ορμονών (π.χ. αδρεναλίνης) που παράγονται κατά τη διάρκεια μια αγχωτικής κατάστασης που "μπερδεύει" την καρδιά.
Συνήθως εμφανίζεται σε ανθρώπους που δεν πάσχουν μόνο απο ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, αλλά βιώνει πολλά πράγματα στη ζωή του/της το ίδιο διάστημα.
Κάποιος σοβαρός πόνος, μια κρίση άσθματος, μια έκπληξη κ.ο.κ. ενδέχεται να δώσουν το έναυσμα για την εμφάνιση της πάθησης.
 

Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης;
Σίγουρα, ο τακτικός καρδιολογικός έλεγχος άν πάσχετε από άλλα προβλήματα υγείας που ενδέχεται να επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς σας.
Κατ'επέκταση η διαχείριση του άγχους, αν όχι η παύση του, είναι σίγουρα η καλύτερη συμβουλή.

Leave your comments

Post comment as a guest

0

Comments

  • No comments found