Αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών

Αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών σε ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ή σύμπλοκες βλάβες.

Αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών
σε ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ή σύμπλοκες βλάβες.

Ο όρος αγγειοπλαστική  χρησιμοποιείται για όλες τις τεχνικές, απλές ή σύμπλοκες που εφαρμόζονται για την διάνοιξη στενώσεων σε αρτηρίες.
Προέρχεται από τις λέξεις πλάθω και αγγείο, δηλαδή αναδιαμορφώνω τον αυλό του αγγείου.

Επινοήθηκε και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1977 στη Ζυρίχη από τον Dr. Andreas Gruentzig.

Σήμερα στην ιατρική όλες οι πράξεις γίνονται χωρίς χειρουργείο, πιο ενδοσκοπικά, πιο λαπαροσκοπικά, ελάχιστα τραυματικά, με μικρές τομές, με λιγότερη αναισθησία.
Mε αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και του χρόνου νοσηλείας.

Με την αγγειοπλαστική επιτυγχάνεται η διάνοιξη των στεφανιαίων αρτηριών με την χρήση ειδικών μπαλονιών και την τοποθέτηση stent, τα οποία αποτελούν ένα τεχνολογικό επίτευγμα.
Τα stent κρατούν το αγγείο βατό και μειώνουν σημαντικά τα ποσοστά επαναστένωσης.

Stents

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη stents τα οποία είναι επικαλλυμένα με φάρμακο (drugeluting stents), stents με βιοαπορροφήσιμο πολυμερές.
Επίσης , υπάρχουν και τα νεότερα stents τα οποία ονομάζονται βιοαπορροφήσιμα ικριώματα (bioresorbable vascular scaffold).

Τα βιοαπορροφήσιμα ικριώματα είναι ένα νέο επίτευγμα, τα οποία αφού εξασφαλίσουν τη βατότητα του αγγείου, σε εύλογο χρόνο εξαφανίζονται.
Έτσι αφήνουν την αρτηρία ανοιχτή και ελεύθερη στη ροή του αίματος χωρίς ξένα σώματα, διατηρώντας όλες τις ιδιότητες ενός υγιούς αγγείου.

Πλάνο επέμβασης

    1. Η αγγειοπλαστική συνήθως γίνεται αμέσως μετά την στεφανιογραφία, εφόσον έχουν βρεθεί από τον στεφανιογραφικό έλεγχο ένοχες βλάβες.
    2. Ο ασθενής ενημερώνεται άμεσα και επαρκώς για τις επιλογές που έχει. Καθώς επίσης για τα οφέλη και τους κινδύνους της επέμβασης.
    3. Η εξέταση γίνεται εξίσου από την κερκιδική αρτηρία του χεριού και ο χρόνος της εξαρτάται από την πολυπλοκότητα της κάθε επέμβασης.
    4. Αμέσως μετά την επέμβαση αφαιρείται o καθετήρας από το χέρι και εκεί τοποθετείται αιμοστατική περίδεση που παραμένει για περίπου 2 ώρες.
    5. Ο ασθενής παραμένει για 24 ώρες στο Νοσοκομείο για παρακολούθηση. Μπορεί να εξέλθει την επόμενη ημέρα της επέμβασης με τις απαραίτητες συστάσεις και οδηγίες.

Για οποιαδήποτε απορία ή πληροφορία συμβουλευτείτε μας. Είμαστε πάντα δίπλα σας.