Διαβήτης και καρδιολογικά προβλήματα.

Διαβήτης και καρδιολογικά προβλήματα.

Οι διαβητικοί αποκτούν προχωρημένο πρόβλημα καρδιάς και εμφανίζουν επιπλοκές στο καρδιαγγειακό τους σύστημα.
Ποιός είναι ο λόγος;

H αλήθεια είναι ότι η στεφανιαία καρδιοπάθεια είναι η υπ’ αριθμόν μία αιτία θανάτου των διαβητικών.
Ο κίνδυνος αυτός δεν έχει άμεση σχέση με την τιμή σακχάρου στο αίμα. Η διαβητική αγγειοπάθεια ιδιαίτερα των μικρών αγγείων της καρδιάς δεν συνοδεύεται πάντα από υψηλή τιμή σακχάρου στο αίμα. Και τις στενώσεις των μικρών στεφανιαίων αγγείων δεν τις πιάνει ούτε η στεφανιαία αγγειογραφία. Στους διαβητικούς, συχνά, η νόσος των μικρών αγγείων συνυπάρχει με στενώσεις των μεγάλων στεφανιαίων αγγείων.

Όσες μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για την καρδιοπάθεια των διαβητικών, δείχνουν ότι το 40% των διαβητικών, ανδρών και γυναικών, εμφανίζουν βουβό, σιωπηρό, έμφραγμα και μάλιστα από τη μία εξέταση στην άλλη, από το ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα ή υπερηχογράφημα στο επόμενο! Το ίδιο φαίνεται και με ισοτοπική μελέτη του μυοκαρδίου.

Γιατί συμβαίνει αυτο;
Γιατί οι διαβητικοί αποκτούν τόσο προχωρημένο πρόβλημα καρδιάς και τόσες πιθανές επιπλοκές από το καρδιαγγειακό τους σύστημα;

Ενα από τα προβλήματα στον διαβήτη είναι η μη έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της συνοδού καρδιοπάθειας. Η διαβητική νευροπάθεια (autonomic neuropathy) αχρηστεύει σχεδόν τελείως την πολύτιμο στηθάγχη σαν διαγνωστικό σύμπτωμα. Ασυμπτωματική στεφανιαία νόσος ή σιωπηρά ισχαιμία.

Με κάθε επεισόδιο σιωπηράς ισχαιμίας προσβάλλεται και το αντίστοιχο τμήμα του μυοκαρδίου (stunned myocardium). Δεν μπορεί ούτε να συσταλεί ούτε να διασταλεί.
Και όταν ο διαβητικός προχωρήσει και κάνει έμφραγμα του μυοκαρδίου ούτε η θρομβόλυση δουλεύει καλά.

Οι διαβητικοί έχουν χρόνια ανεβασμένο ινωδογόνο που προδιαθέτει σε θρομβώσεις και ελαττωμένο ινωδολυτικό μηχανισμό.
Εαν πάσχετε απο διαβήτη, μην αμελείτε τον τακτικό καρδιολογικό σας έλεγχο!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.